בשנים האחרונות נכנסו לחיינו בסערה גרילי הגז והחשמל, שהופכים את חווית המנגל האהובה עלינו לחגיגה של ממש מבחינת קלות ההכנה, ומכניסים את הקדמה הטכנולוגית ישר הביתה. מצד שני, אם אנחנו יוצאים לעשות על האש בטבע עדיין אין תחליף הולם לגריל הפחמים הישן והטוב, והטעם אותו מפיקים סוגי הגריל השונים הוא סוגיה לדיון שלם. המאמר הזה מיועד לכל מי שאוהב את הטעם הבשרי העז והקלאסי שמפיק גריל פחמים ורוצה לדעת עליו קצת יותר. ואיך קשורות המעשנות? תקראו.
על טעם וריח
חובבי בשר אמיתיים מעדיפים את הבשר שלהם עשוי על פחמים, בשיטת הצלייה הקלאסית ופחות מתפעלים מהיכולת לשלוט בעוצמת הלהבה של הגריל החשמלי. ההבדל בטעם טמון בשני דברים: הראשון הוא השומן המטפטף מהבשר אל תוך הפחמים ומעניק לבשר ניחוח חזק יותר, והשני הוא הארומה מהעושנת שמתווספת לבשר שנצלה על גריל פחמים. מי שאינו מיומן בצליית בשר או אוכל אחר על גריל עשוי למצוא את גריל החשמל קל יותר לתפעול, אך המומחים אינם זקוקים להקלה במלאכה המהנה של צליית הבשר.
אין עשן בלי אש
אין ספק שתרבות המנגל חדרה עמוק לחיי כולנו, וכולם אוהבים לעשות על האש, ולא משנה אם קוראים לזה "מנגל" "על האש" או "ברביקיו". תרבות צליית הבשר על הגריל הפכה לכל כך פופולארית עד שהרבה אנשים מכינים בביתם בשר "על האש" לפחות פעם בשבוע, כחלק בלתי נפרד מהתפריט המשפחתי, ומחזיקים בחצר או במרפסת גריל לשימוש ביתי, מלבד הגריל הקטן שהם נושאים איתם בטיולים ופיקניקים. המעשנות הביתיות נכנסו הביתה ממש לאחרונה, ויותר ויותר אנשים רוכשים גם מעשנה, כחלק מהגריל או בנפרד ממנו.
מה עושים עם מעשנה?
המעשנה כשמה כן היא – מעשנת. במעשנה מכינים חלקי בשר, עוף ודגים מעושנים, והשמיים הם הגבול – פסטרמה ביתית מעושנת, עוף, נתחי בשר שונים, דגים ועוד. הטעם המעושן הוא טעם דומיננטי למרות עדינותו ואנשים אוהבים אותו או שונאים אותו. כך או כך, השימוש במעשנה הוא פשוט וקל, והיא מעניקה אפשרויות גיוון נוספות להכנת הבשר והעוף מלבד הצלייה הקלאסית, ומרחיבה את מנעד המנות המוגשות לשולחן כשעושים על האש. אמנם עישון נתחי עוף, בשר או דגים הוא תהליך ארוך יחסית ופחות מתאים לספונטניות, אך העבודה נעשית מעצמה, ללא צורך בנפנוף או השגחה לאחר ויסות הטמרפטורה. כדי לשמור על הבריאות כדאי להקפיד על הוראות ההכנה הנכונות ולא להכין את האוכל בתוך עשן סמיך או כהה מדי.
לא לשכוח את האיכות
לא משנה באיזה גריל תבחרו בסופו של דבר, בהתאם לצרכים שלכם, לטעמכם האישי ולתקציב ההעומד לרשותכם, ולא משנה אם תבחרו לקנות גם מעשנה או לא, בכל מקרה כדאי שתקפידו על האיכות של הגריל והמעשנה שאתם רוכשים, אם אתם רוכשים. ודאו כי המוצרים מהם הגריל והמעשנה עשויים הם חומרים איכותיים שאינם דורשים תחזוקה רבה מדי וכי החברה ממנה אתם רוכשים אותם היא חברה אמינה ומקצועית שיש לה שם בתחום. ככה תוכלו להינות מבשר, עוף, דגים ומנות צמחוניות שונות – על האש או במעשנה – לאורך שנים רבות וטעימות.