הדרך הנכונה לאתר קבלן שיפוצים. כל המיתוסים במדריך אחד.
מיתוס 1: הדרך הטובה ביותר למצוא קבלן שיפוצים היא המלצות מחברים ומאתרים
לא נכון!
אומנם המלצות הן חשובות, אבל הן לא קובעות. קודם כול, קובעים המספרים וקובעות התקנות. השאלה הראשונה היא: מה גודל השיפוץ? האם עלות השיפוץ גבוהה מ-43,583 שקלים? החוק קובע כי עבודות הנדסה בנאיות החורגות בהיקפן הכספי או במהותן המקצועית מן התחום שנקבע בתקנות חייבות להתבצע רק בידי קבלן הרשום בפנקס הקבלנים, אשר קיבל רישיון מאת הרשם (ראו את מיתוס 3…). ואם כבר המלצות, חפשו אותן אצל חברים שלכם, בהתאחדות קבלני השיפוצים ואצל אדריכלים, מהנדסים, פקחים ומעצבי פנים. לא תמיד ניתן לסמוך על אתרי האינטרנט המדרגים. בעת צרה – לא בהכרח יסייעו לכם באתר (מתוך כתבתה של מירב קריסטל ב’נדל”ן’). ערן סיב, יו”ר התאחדות קבלני המשפצים, מפציר בישראלים שמעוניינים לשפץ את ביתם לפנות לקבלן שיפוצים הרשום ברשם הקבלנים ובעל תעודת חבר בהתאחדות קבלני השיפוצים: “אנחנו לא מטפלים במשפצים שלא רשומים אצלנו אך כל הפניות נרשמות – גם נגד משפצים שאינם רשומים. כבר היו מקרים שההתאחדות הגישה תלונה במשטרה נגד ‘עקיצות’ של קבלני שיפוצים”. לדברי סיב, רק 10% מכלל התלונות שהוגשו היו נגד קבלנים החברים בהתאחדות. בכל שאר התלונות היו מעורבים שיפוצניקים שאינם רשומים.
אנחנו פועלים על־פי החוק ולכן יצרנו סטנדרט חדש בשיפוץ דירה. אצלנו ב”סוגרים הכל לדירה” יתבצע השיפוץ על־ידי קבלן שיפוצים מורשה בעל ניסיון בגופים ציבוריים ומפוקח על־ידי מהנדס אזרחי ובקר איכות מנוסים (וגם המלצות יש לנו בשפע). זה הבית שלכם, אל תסתפקו בפחות.
מיתוס 2: כשמשפצים צריך לקחת בחשבון 20% חריגה בתקציב ובזמן
לא נכון!
20% חריגה מהתקציב זאת חריגה לא כל שיפוץ חייב לחרוג בתקציב ובזמן, ובטח שלא ב-20% (אלא אם מחליטים להרחיב את השיפוץ במהלכו או להוסיף דברים). לפני כל שיפוץ של בית או של דירה, חשוב לערוך הסכם עבודה עם קבלן שיפוצים הכולל חריגה, כלומר קבלן השיפוצים יכול לחרוג בין 7%-3% מהתקציב שניתן לו. הסעיף הזה נפוץ מאוד בחוזים כי שיפוץ הוא עניין דינמי וצרכים שלא ידענו עליהם קודם עשויים לצוץ. לכן חשוב לכלול את הסעיף הזה בכל הסכם עבודה. הדבר נכון גם לסעיף עמידה בלוח זמנים ופיצוי בגין חריגה.
ככלל, אם מדייקים במדידות ומתכננים נכון ומקפידים על קבלן שיפוצים ועל קבלני משנה מקצועיים, אין סיבה ממשית לחרוג. לא בתקציב ולא בזמן. אנחנו, ב”סוגרים הכל לדירה – שיפוצים”, יצרנו סטנדרט חדש בשיפוץ דירה. בעזרת מדידה מקצועית תכנון מפורט, כתב כמויות מדויק, תקציב מוגדר, לוח זמנים ברור וגורם אחד אחראי המתאם בין קבלן השיפוצים וכל קבלני המשנה ונותני השירותים – הכול מתוכנן וידוע מראש.
מיתוס 3: כל השיפוצניקים חאפרים
לא נכון!
לשיפוצניק וכן קבלן שיפוצים יש תדמית של חאפרים המבוססת פעמים רבות על ניסיון עגום. נדמה כי ענף השיפוצים פרוץ לחלוטין ויש בעלי מקצוע המוציאים שם רע לעמיתיהם. ראשית, יש להבחין בין ‘שיפוצניק’ לבין ‘קבלן שיפוצים’ – הראשון אינו קבלן שיפוצים רשום ואילו האחרון כן. שנית, יש קבלני שיפוצים רבים שהם ישרים, הגונים ואנשי מקצוע מעולים הנפגעים מהתדמית הזאת. איך אפשר להימנע מליפול בפח עם בעל מקצוע שרלטן או רמאי? אין פתרונות קסם אך תכנון ומחקר מראש יסייעו מאוד בעניין ויאפשרו ללקוח לזהות בקלות קבלנים חאפרים או לא מקצועיים. אלה מצדם יחששו מלקוח שיודע. חשוב לדעת כי חוק רישום קבלנים לעבודות הנדסה בנאיות, התשכ”ט-1969, קובע בין היתר את סמכויות רשם הקבלנים ואת אופן ניהול והרישום בפנקס הקבלנים. מומלץ לכל רוכשי הדירות או בוני הדירות או מזמיני עבודה לעיין בפנקס הקבלנים כדי לבדוק אם הקבלן שיפוצים רשום בפנקס הקבלנים, באילו ענפים מותר לו לעסוק ובאילו היקפים כספיים. כלומר, יש הבדל מהותי בין שיפוצניק לבין קבלן שיפוצים רשום – קבלן מוסמך יהיה רשום ברשם הקבלנים בסיווג ‘רשום’, תחת המספר ‘131’. אומנם מותר וחוקי להעסיק קבלן לא רשום (המכונה ‘שיפוצניק’), אך אסור לקבלן שיפוצים לא רשום לעסוק בעבודות שיפוץ בהיקף העולה על 40,039 אלף שקל, כמו עבודות גבס בחדר או בשני חדרים, ריצוף שטח שאינו עולה בגודלו על 100 מ”ר, חידוש חדר אמבטיה או צביעת הדירה. זכרו שקבלן רשום נמצא בפיקוח. כשהוא מפשל, מרמה או נוטש – יש מה לעשות נגדו ויש לו מה להפסיד. קבלן לא רשום עשוי להתעלם או להיעלם.
אומנם יש שיפוצניקים חאפרים, אבל הם לא כולם. אצלנו, ב’סוגרים הכל לדירה – שיפוצים’, אין מקום לחאפריות. יצרנו סטנדרט חדש בשיפוץ דירה – השיפוץ נעשה בידי קבלן שיפוצים רשום ומורשה בעל ניסיון בגופים ציבוריים ומפוקח באמצעות מהנדס אזרחי ובקר איכות (הנדסאי בניין) מנוסים.
מיתוס 4: כל אחד שיש לו ידיים טובות יכול להיות קבלן שיפוצים
לא נכון!
‘ידיים טובות’ חשובות לקבלן שיפוצים אך הן רק הבסיס. קבלן שיפוצים אינו הנדימן (או בעברית תיקונַאי). קבלנות שיפוצים היא תת־ענף בקבלנות הבניין ולכן היא מצריכה ידע והכשרה. אומנם רבים עוסקים בתחום בשל דרישה רבה – שכן עבודות שיפוץ מבנים קיימים רבות יותר מעבודות הקמתם של בניינים חדשים – אך לצד שפע העבודה, אחריות רבה מוטלת על כתפיו של קבלן שיפוצים. הוא נדרש לעבוד בדירה קיימת הטומנת בחובה אילוצים ואתגרים רבים. על קבלן שיפוצים לדעת להרוס ולבנות, מבלי לפגוע במרקם החיים הקיים במבנה.
זאת הבינו גם במשרד השיכון המקדם בימים אלה עם מכון התקנים הישראלי תו תקן לקבלני שיפוצים שהוכשרו ועברו מבחני שטח. נציגי המכון יבקרו במהלך השיפוצים ויאשרו את איכות העבודה. הדרך אל תו האיכות כוללת: רישום אצל רשם הקבלנים, קורסים מקצועיים, מבחני שטח וביקורות בבית הלקוח במהלך השיפוץ.
ויש גם מגוון מכללות המציעות לימודים פורמאליים בקורס קבלני שיפוצים 131. הלימודים כוללים בין 300 ל־350 שעות לימוד אקדמיות ומשכם בין חצי שנה לשנה. התכנית משלבת בין נושאים עיוניים ותיאורטיים לבין תרגולים מעשיים. ומה בתכנית? תורת חומרי הבנייה והבטון, תורת הבנייה ויציבות מבנים, חישוב כמויות, כלים וציוד בנייה, קריאת תכניות ותרשימים, טופוגרפיה ומדידות, איכות בנייה, מלאכות הבנייה, חשמל, חוקים ותקנות בנייה, ארגון אתר בנייה, ניהול וביצוע, בטיחות בעבודה, עזרה ראשונה, שיווק, תחשיב ותמחיר, מיזוג, חוזים ומסמכים, יישומי מחשב, יחסי עבודה וניהול עובדים, שימור מבנים, פיתוח סביבתי ועוד.
בוגרי קורס קבלן שיפוצים 131, העומדים בהצלחה בדרישות הלימודים, יהיו זכאים לתעודת גמר מטעם מוסד הלימודים. לאחר מעבר הבחינות החיצוניות של משרד התמ”ת, יהיו זכאים הבוגרים לתעודת סיווג מקצועי מהתמ”ת ויוכלו להירשם בפנקס הקבלנים.
לפני המלצות מאתרים ומחברים, ולפני תכניות השיפוץ, העצה הטובה ביותר בשבילכם בטרם יתחילו להרוס לכם את הבית – אל תתפשרו על פחות מקבלן שיפוצים רשום, מקצועי ומורשה. קבלן שיפוצים הוא מקצוע לכל דבר ועניין ומצריך ידע, ניסיון והכשרה. אצלנו ב’סוגרים הכל לדירה – שיפוצים’ יצרנו סטנדרט חדש בשיפוץ דירה – השיפוץ נעשה בידי קבלן שיפוצים רשום ומורשה בעל ניסיון בגופים ציבוריים ומפוקח באמצעות מהנדס אזרחי ובקר איכות (הנדסאי בניין) מנוסים.
מיתוס 5: צריך מעצבת טובה שתפקח על העבודה ושיפוצניק שיקשיב לה
נכון חלקית!
אין ספק שצריך מעצבת טובה, אך אין מתפקידה לפקח על העבודה ושיפוצניק ‘לפי התכנית’ אינו מספיק.
המעצבת או המעצב הם המתכננים בעלי החזון ואילו קבלן השיפוצים צריך לדעת לתרגם את החזון למציאות מושלמת בשטח. יש הטועים לחשוב שהמעצבת או המעצב ינהלו את כל התהליך ויבקרו בשטח מדי יום כמעט. ייתכן שהבעיה טמונה בתיאום ציפיות שגוי בין המעצבת ללקוח או באי־הבנה של התהליך. מעצבי הפנים אמורים לעצב, לתכנן, ליצור. כלומר, עליהם ליצור תכנית־על עיצובית מפורטת וברורה שכלולים בה כל בעלי המקצוע הנדרשים – נגר, איש אלומיניום, איש מיזוג, אינסטלטור, חשמלאי וכדומה – וכתב כמויות מפורט ומדויק שיהיה בסיס לתמחור השיפוץ. הם גם אמורים לתת תכנית עבודה ספציפית לכל אחד מבעלי המקצוע. הם אינם מוסמכים לנהל את התהליך, ובטח שלא לפקח על עבודתו של קבלן שיפוצים, והם אינם נוכחים בשטח יום־יום שעה־שעה.
הקשר בין המעצבת (או המעצב) לקבלן השיפוצים במהלך השיפוץ הוא תנאי הכרחי להצלחת השיפוץ. עליהם לדבר באותה השפה, לשתף פעולה ולדעת לפתור בעיות בשטח (ואין שיפוץ שלא צצים במהלכו עניינים כאלה ואחרים), מבלי לערב את הלקוח. קבלן שיפוצים צריך להיות בטוח שהוא הבין את התכנית העיצובית על בוריה לפני שהוא ניגש למלאכה. המעצבת צריכה לוודא זאת. עליה גם להיות זמינה בשבילו לשאלות. התקשורת ביניהם צריכה להיות בונה, ישירה, פתוחה ועליהם לפעול יחד למען מטרה משותפת – הצלחת השיפוץ.
רבים תוהים אם עדיפה היכרות מוקדמת בין המעצבת או המעצב וקבלן השיפוצים או שאולי כדאי שלא יכירו זה את זה (כדי שיפקחו זה על זה). התשובה לדילמה היא חד־משמעית – חשובה היכרות מוקדמת לצורך שיתוף פעולה מוצלח. פרויקט שיפוץ הוא זוגיות לטווח קצר ועליו להתקדם בקצב המתוכנן כדי לסיימו בזמן. המהות צריכה להיות השיפוץ ולא היחסים המקצועיים בין המעצבת לקבלן. אין זמן להיכרות, ליצירה של בסיס עבודה משותף ולבניית תקשורת. המיקוד צריך להיות אך ורק העניין עצמו. עליהם לפעול כצוות מתואם ומסונכרן שכבר מורגל בעבודה יחד ובו כל אחד יודע את תפקידו ואת תחום אחריותו.
לכן הקמנו את ‘מרכז סוגרים הכל לדירה‘ ויצרנו סטנדרט חדש בשיפוץ דירה – כל התהליך תחת קורת גג אחת (ותיאום מושלם בין התכנון לביצוע): מדידה ותוכניות, בקרה, הכנות וביצוע.
מיתוס 6: כל אחד יכול לנהל שיפוץ ולהיות קבלן שיפוצים של עצמו
לא נכון!
כל שיפוץ, קטן כגדול, מפר את שגרת החיים לתקופת מה ומצריך גיוס משאבים חומריים ונפשיים. תקופת השיפוץ אינה נוחה ופעמים רבות מרתיעה אנשים משיפוץ, בפרט אם יש ילדים קטנים הזקוקים לשגרה. מלבד זאת, תקופת השיפוץ כרוכה לעתים במתח ובלחץ בגלל תקציב ולוחות זמנים.
חשוב לדעת שהתפקיד המסובך ביותר בשיפוץ הוא הניהול שלו. למה? כי יש מיליון פרטים קטנים שצריך לחשוב עליהם וחומרים שצריך לקנות ובעלי מקצוע שצריך לתאם ביניהם, ובעיקר לפתור עניינים שצצים בשטח. רבים מתחילים שיפוץ והם בטוחים שיידעו לנהל אותו ויהיה להם זמן ופנאי לעסוק בו (תוך כדי עבודה, כמובן) ורק כשהם בעיצומו, הם מבינים את גודל הטעות – ניהול שיפוץ הוא מקצוע ועבודה במשרה מלאה. וכמו בכל עבודה, כדי לנהל שיפוץ נדרשים ידע, הבנה וניסיון, וגם יכולות מיקוח ותיאום וארגון וגישור ופישור (כל בעל מקצוע הרי יודע הכי טוב איפה ‘החבר’ שלו טעה) ופניוּת ואנרגיות… או שהוא מצריך גורם מנהל אחד שיש לו אחריות ברורה. אחריות לתכנון ואחריות לביצוע בשטח.
במילים אחרות, השיפוץ ייראה אחרת בעזרת חברת שיפוצים שאחראית לשיפוץ הדירה – החל במודד מקצועי ובעיצוב פנים (שלב התוכניות), המשך בביצוע על־ידי קבלן שיפוצים רשום (!) וכלה במסירת המפתח לאחר השיפוץ לדירה נקייה. במילים אחרות, גורם אחד שאחראי לעבודה ולתוצאות של כל בעל מקצוע וכתובת אחת בשבילכם. גם לא תסבלו מוויכוחים, מתסכולים ומעצבים מיותרים, וגם תוכלו להמשיך בשגרת החיים שלכם בתקופת השיפוץ, ואין ספק שגם התוצאה תהיה טובה הרבה יותר.
מחפשים קבלן שיפוצים?
אנחנו ממליצים על פגישת ייעוץ ללא התחייבות במרכז סוגרים הכל לדירה ותוכלו לקבל את כל המידע וגם קבלן שיפוצים אחראי ומקצועי.
לפרטים נוספים: לחץ כאן